登录  
 加关注
查看详情
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

演员梁丽莎中国版卡戴珊微笑天使

梁丽莎工作室

 
 
 

日志

 
 
关于我

大汉天和影视传媒签约艺人 演员 大码模特 身高:164 体重:140斤 体型微胖 胸围:100 腰围:80 臀围:110 曾获奖项:2011年微笑中国,微笑天使全国赛区第三名,广西赛区第一名 代言作品: 广西巴马红瑶口服液 广西东方整形代言 卡丽戴莎服饰代言 2018首届东盟微笑天使选评大赛 代言人 评委

我的英语学习复习资料  

2009-02-24 18:00:45|  分类: 默认分类 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

 我的英语学习复习资料 - 梁丽莎 - 梁丽莎同学的真实生活写照

2008年高考英语试题·延迟区(附答案)

(四川的成都、德阳、绵阳、广元、雅安、阿坝6个地震重灾区40个县延期高考,本文为其高考英语试题

 

第一部分  英语知识运用(共两节,满分55分)

第一节  单项填空(共15小题;每小题1分,满分15分)

从 A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

例:It is generally considered unwise to give a child _______ he or she wants.

A. however           B. whatever          C. whichever         D. whenever

答案是B。

1. — Could you help me write the report?

—________. I haven’t got time at the moment.

A. No problem       B. No, sorry          C. Yes, please       D. All right

2. I cannot tell whether the book is worth reading. ________ I haven’t read it myself.

A. but                   B. so                     C. or                    D. for

3. That’s all I have to say. Is there anything you’d like to            , Terry?

A. talk                  B. require              C. add                  D. deliver

4. I’ve heard a whisper ________ David and Heather are heading for marriage.

A. what                B. which               C. who                 D. that

5. I got to the office early that day, ________ the 7:30 train from Paddington.

A. having caught    B. caught              C. to catch           D. catch

6. 1 admired the painting, and Ed said he would like me to have ________ as a gift from him.

A. one                  B. it                     C. this                   D. some

7. Have a good look round the room to make sure you          everything.

A. had packed        B. pack                 C. have packed      D. are packing

8. 1 tried phoning Maggie’s office in the morning, but I couldn’t _______

A. go over             B. get through        C. put up              D. join up

9. Tom knew he would certainly get — if he was late home.

A. shout at             B. to shout at         C. shouted at         D. to be shouted at

10. 1 hope you’ve got your own car,           if you haven’t we may have to hire one.

A. because             B. so that              C. ever since         D. when

11. It was difficult to get a word in. Everyone          so excitedly about the play.

A. would talk         B. was talking        C. talked               D. had talked

12. We had to make the corrections by hand as the computer           do them for us.

A. mightn’t           B. needn’t             C. shouldn’t          D. wouldn’t

13. It’s often difficult to find to express what you want to say.

A. exactly the right word                    B. the word right exactly

C. the right exactly word                     D. exactly right the word

14. Jane is back in May, by ________ the new house should be finished.

A. which               B. that                   C. whom               D. when

15. — I think Tracy needs to find herself a new job.

— ________. This is what we’ve been talking about.

A. Exactly             B. Cheer up          C. Please do          D. Really

 

第二节  完形填空(共20小题;每小题2分,满分40分)

阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

As Christmas drew near, Ursula was faced with just that problem. She had come to live in an American home and learn English. ___16___, she would mind the children and ___17___ anything she was asked.

One of her tasks was to keep track of ___18___Christmas presents. Ursula did this faithfully, but she became increasingly ___19___. What could she buy for her ___20___ with the little money she had that would compare with the gifts she was recording daily? ___21___, even without any of the ___22___, her employer seems to have everything.

Ursula ___23___ long and hard. On Christmas Eve, she went to a ___24___. She moved slowly through crowds of shoppers, ___25___ things in her mind. Finally she bought a baby dress. She immediately called ___26___. “Excuse me, please, can you help me find a poor family with a baby?” “A poor family?” said the ___27___ driver. “Yes, a very poor family.” Ursula told the man of what she was trying to do. He ___28___ in silence, and then said, “I know a family who ___29___ just about everything.”

When they reached a ___30___ the driver said, “They live on the third floor.” Ursula shook her head, “Would you take this dress to them and tell them it’s from someone ... someone who has everything.”

Early the next day, Ursula ___31___ everyone for the presents she received. Then, she began to ___32___. why there seemed to be none 33 her. She told about what she did the night before. When she finished, there was a long ___34___. “You see,” she added, “I try to do a kindness in your ___35___. And this is my Christmas present to you.”

16. A. In return      B. As a result      C. By the way       D. In a sense

17. A. try              B. learn                C. teach               D. do

18. A. delivering    B. mailing             C. arriving            D. sending

19. A. excited        B. worried            C. tired                 D. interested

20. A. American family                       B. own family   

     C. friends                                    D. classmates

21. A. Otherwise   B. Therefore         C. Besides            D. However

22. A. goods         B. kindness           C. gifts                 D. help

23. A. talked          B. worked            C. waited              D. thought

24. A. store           B. neighborhood    C. street               D. church

25. A. selecting      B. matching          C. remembering    D. organizing

26. A. a shop         B. a taxi                C. her employer    D. her parents

27. A. delighted     B. anxious             C. surprised          D. respectful

28. A. noticed        B. listened             C. got out             D. carried on

29. A. buys           B. has                  C. uses                 D. needs

30. A. garage         B. building            C. station              D. yard

31. A. thanked       B. encouraged       C. praised             D. admired

32. A. settle           B. repeat               C. argue               D. explain

33. A. to               B. for                   C. from                D. by

34. A. delay           B. silence              C. time                 D. break

35. A. case            B. opinion             C. memory           D. name

 

                                 A

Monarch Butterflies

One of the last West Coast homes of the Monarch butterfly, a type of insect(昆虫) may soon disappear. Strangely, it is in a town that calls itself Butterfly U.S.A., Pacific Grove, California.

The town of Pacific Grove loves the butterflies. Every year they have a parade (*****) and hundreds of children dress up as butterflies. Monarch butterflies are the town mascot. Tourism is very important, and many people come to see the butterflies. The butterflies are good for the development of the town.

In 1981 there were so many butterflies it looked like it was raining butterflies. Tens of thousands of Monarchs stayed on tree branches near Pacific Grove. Now there are not so many. The building goes on a little bit at a time, and you don’t notice it day by day. Over time, you can see that there has been a lot of development. As new buildings go up, many trees are cut down.

This reduces the natural homes for the butterflies.

Monarchs travel hundreds of miles each year, returning to the same woods, often to the same trees. The female Monarchs need milkweed to lay their eggs; the males will follow the females.

Millions of Monarchs have traveled regularly along the same path for thousands of years. They start their trip in the mountains of Mexico and travel to the middle part of America. If the woods where the butterflies live are destroyed, the whole species (物种) could be lost. There have been Monarch butterflies along the coast of California for as long as man can remember, but no one is sure how much longer they will last.

36. Why are Monarch butterflies important to Pacific Grove?

A. They may disappear.

B. They come to stay every year.

C. They help develop the town’s tourism.

D. They give a name to Pacific Grove.

37. The underlined word “mascot” in Paragraph 2 probably refers to ________

A. a new type of butterfly

B. an insect believed to bring good luck

C. a parade organized by Pacific Grove

D. a special dress for children in Pacific Grove

38. What problem do Monarch butterflies face now?

A. New buildings take up their living space.

B. There has been too much rain in recent years.

C. Their natural homes are destroyed by tourism.

D. They have to travel a long distance to get home.

39. Where do Monarch butterflies start their trip to Pacific Grove?

A. From Central America.

B. From the West Coast.

C. From California.

D. From Mexico.

                                                                B

                           New Zealand

What can you see?

Mountains, volcanoes, rivers, lakes, waterfalls, forests, beaches. Both islands are mountainous. In fact, only 30% of New Zealand is flat.

 

The Maoris

When the Maoris first arrived in New Zealand, they lived in villages and were excellent fishermen, hunters and farmers. About 50 years ago many Maoris started to live and work in the large cities and took jobs in government, industries, medicine and education. They are proud of their culture (文化) and are determined to keep many of the customs which are part of their way of life.

Who can you meet?

Most people live on North Island. Eighty-five percent of New Zealanders are “pakeha” (“white men”), which means their “great grandfathers” came from Europe. Ten percent are Maoris. The Maoris came to New Zealand from the Polynesian islands probably around the tenth century. The “pakeha” started to arrive in New Zealand from Europe about 200 years ago as farmers and traders.

 

Fact box: New Zealand

Position: South of the Equator (赤道); nearest

neighbour: Australia, 1600 km away.

Size: Two main islands — North Island and

South Island: together they are 268.680 sq. km.

Population: 4 million

Capital: Wellington

Languages: English and Maori

40. Which of the following is a fact about New Zealand?

A. 20% of the population being Maoris.

B. Four million white people.

C. About 1600 km south of the Equator.

D. Nearly 1/3 of the country being plains.

41. The country’s population is mainly made up of         .

A. the white people and the Polynesians

B. the white people and the “pakeha”

C. the Maoris and the white people

D. the Maoris and the Polynesians

42. When did the white people begin to live in New Zealand?

A. 1000 years ago.

B. 200 years ago.

C. 85 years ago.

D. 50 years ago.

43. What do the Maoris value most in life?

A. Living in small villages.

B. Developing farming skills.

C. Keeping their own culture.

D. Taking up government jobs.

 

 

                                  C

My bookshelves are full of dust — and with good reason. When it comes to cleaning that part of my home, I suffer from the most serious case of avoidance (回避反应症).

The thing is this: when I do set out to clean and re-organize my books, which seldom happens, I place myself into a really bad situation. No sooner do I take a title from the shelf, blow off the dust, and wipe down the cover than I find myself sitting on the floor with legs crossed and my back against the wall. Pretty soon books get piled up on my legs as I am reunited with old friends.

It is as if these books have voices, and each wants to say its piece. “Remember me? I was given to you when you went into the Navy, so that you would never lack for companionship,” one whispers. Another says, “I was your first book of poems, given to you before you learned to love poetry.” And a third, “I was the book that made history so attractive to you.”

Perhaps the greatest pleasure of re-organizing my books are the surprises — or better said, reunions — that occur. During my latest book-cleaning adventure, I found one that had fallen behind the shelf: “Tales of Edgar Allan Poe.” Not an unusual title, but the words written on the first page made it very special: “With Love from Mom and Dad, Christmas 1965.” What’s this? A book on the physics of lasers(激光). It is filled with mathematical statements, and I had bought it at a library sale when I was 12, not long after the laser had been invented. I couldn’t understand a bit of it, but I did learn what “laser” meant.

What I end up with when I empty my bookshelves is a cross-section (横剖面) of my personal history. It’s like a road cut where one sees all the layers of rock going back through time to the beginning of the simplest life forms. The books I’ve read — and kept — are not just old friends. They are my résumé.

44. What could be said about the author?

A. He is too busy to tidy up his bookshelves.

B. He considers his books treasured possessions.

C. He has made a lot of notes in his books.

D. He is a lover of science books.

45. By saying that his books have voices, the author means            .

A. they bring back happy memories

B. they are recorded in human voice

C. they say a lot about human history

D. they offer good topics for discussion

46. What does the author enjoy most from re-organizing his books?

A. Finding some missing books.

B. Putting books in good order.

C. Learning something new from the books.

D. Rediscovering interesting stories behind some books.

47. The underlined word “résumé” in the last paragraph probably means

A. personal history

B. precious notes

C. good companion

D. simple life forms

                                   D

Spending beyond one’s means is becoming a national problem for Americans. Borrowing has become so easy that it takes great willpower for people to refuse it. “I received a number of gold MasterCard and gold Visa card offers in the mail during the past two months,” said one computer engineer at AT&T Bell Laboratories in Chicago. “I got three of them in one day last week.”

Lenders are providing easy credit (信贷) for borrowers. Many banks now offer every borrower a great variety of credit, a service once offered almost only to big companies. Norwest Bank Minneapolis offers lending programs for cars and boats that can cut monthly payments nearly in half. Carmakers, too, are lengthening easier terms. Ford Motor Credit states that 45% of its recent lending has been for sixty months, rather than the thirty-six-month period that was usual before.

The total consumer debt (债务) in the United States rose 173 percent between 1974 and 1984, as the debt for each man, woman, and child increased from $10,264 to $26,566. Huge debt now is present in our economy (经济) at all levels. As a nation, we are more than $7 trillion in debt, and the total keeps increasing astonishingly.

As we have overborrowed, so have we overspent. In late 1986, the share of after-tax income that Americans saved sank below 2 percent for a short time, less than half the figure at which we saved only 10 years ago. Americans now are buying from foreigners between about $50 and $100 billion more Mercedes and Toyotas, Paris fashions, and tours to Europe than the Boeing 747s, agriculture machinery, or Kansas wheat that the foreigners bought from America The country could not produce and pay for all the things it wanted.

To make a long story short, we Americans have serious problems in keeping down spending and keeping up personal savings It is high time for us American people to learn the basics of long-term money management.

48. According to the author, what is a main reason for Americans to overspend?

A. Americans buy a lot of foreign products.

B. It is easy for Americans to manage their debts.

C. Borrowing money has become a simple matter.

D. Americans have more extra money than before.

49. Ford Motor Credit lengthens 45% of its lending to 60 months in order to ________

A. help more Americans to settle their debts

B. encourage people to buy foreign cars

C. make better use of its money

D. attract more customers

50. What does the author suggest as a way to deal with overborrowing?

A. Teaching people how to manage money.

B. Advising people on what to buy.

C. Limiting the use of credit cards.

D. Reducing average incomes.

51. Which of the following points does the author wish to make?

A. America should sell more of its products abroad.

B. A healthy society has to learn to live within its means.

C. People’s income determines their money management.

D. Government should prevent people from overborrowing.

                                  E

Every person leaves a footprint. That’s what I learnt when I started to work as a private investigator 10 years ago. People pay restaurant bills with their bank card, check into hotels or travel around. In every case, they leave a trace. And because of this, I’m able to track them down even when they don’t want to be found.

The first thing I do when I want to find out where someone is staying is to go to the neighbourhood where he used to live. It’s human nature to tell stories — which is why neighbours will tell me all they know when I ring at their houses. Sometimes, someone even talks about his friend’s dishonesty. Then I produce a pattern of my subject’s life: if he likes to have a holiday in Spain or in Italy, if he prefers two- or three-star hotels and where he might hide his assets(资产) When I’ve got this life pattern, I start my research.

Nine times out of 10, I find the people I’m looking for. I once investigated a lorry supplier who owed £500,000 to a subcontractor(分包商) The subcontractor wanted to find out if it was worth bringing charges against the supplier. I found out the supplier had moved assets to his son, who founded a new company offering the same product. It was all done within the law. There was no money to be got from that operation.

However, I asked the son if I could speak to his father and he told me that his parent was On a long holiday in Spain and wouldn’t be back for a while. It didn’t take me long to find out that the father wasn’t in Spain.

I went back to the son and this time he told me that his father might in Bulgaria, and I found him doing winter sports in a beautiful mountain area. He was living in a big house on a large piece of land he had bought for ?400,000. This was exactly the kind of asset my customer was looking for.

52. We learn from the text that a private investigator is one who         .

A. follows people and reports on what they do

B. helps people start businesses

C. gives advice to people about the law

D. settles arguments between companies

53. Why does the author visit the place where his subject used to stay?

A. To find out his hidden assets.

B. To gather information about him.

C. To discover why he is dishonest.

D. To find out where he spends his holiday.

54. The lorry supplier moved his assets to his son in order to ________

A. pass on his debt to his son

B. double the business of his company

C. let his son take over his lorry business

D. prevent paying back the money he owed

55. We may infer from the text that the subcontractor might _______

A. bring charges against the lorry supplier’s son

B. give up hope of settling the debt

C. sell the big house in Bulgaria

D. get his money back  

第三部分  写作 (共两节.满分45分)

第一节 短文改错(共10小题;每小题1.5分,满分15分)

此题要求改正所给短文中的错误。对标有题号的每一行作出判断:如无错误,在该行右边横线上画一个勾(√);如有错误(每行只有一个错误),则按下列情况改正:

此行多一个词:把多余的词用斜线(\)划掉.在该行右边横线上写出该词,并也用斜线划掉。

此行缺一个词:在缺词处加一个漏字符号(∧),在该行右边横线上写出该加的词。

此行错一个词:在错的词下划一横线,在该行右边横线上写出改正后的词。

注意:原行没有错的不要改。

Dear Casey,

You asked in your last letter about my spare

time activities. Well, I like much more than one,                56. _______

such as painting and model making, so my favorite            57 ________

is dancing. I started when I was eight year old,                 58. ________

and it’s great fun! Dancing was not difficult. If                 59 ________

you want to do it good, you need to find a good                60. ________

dancing teacher and taking lessons regularly.                     61. ________

That’s I did and I also had to take exams every                 62. ________

six months. Now, I’ve stopped go to lessons.                    63.             

I sometimes take part in performances at our                    64.             

school, that I really enjoy very much.                               65.             

Regards,

Minmin

第二节 书面表达(满分30分)

假定你是李华,将去英国某学校短期学习,被安排住在Smith先生家。请你写封短信与其取得联系并询问以下情况:

1.住宿条件;

2.膳食安排;

3.交通情况。

注意: 1.词数100左右;

2.可以适当增加细节,以使行文连贯;

3.开头语已为你写好。

Dear Mr. Smith,

I’m Li Hua from China, writing to ask about my stay with your family. _________________

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Yours,

Li Hua

 

2008年高考延考区英语试题

英语参考答案

第一、二部分:

1.B  2.D  3.C  4.D  5.A  6.B  7.C  8.B  9.C

10. A 11. B 12. D 13. A 14. D 15. A 16. A 17. D 18. C

19. B 20. A 21. C 22. C 23. D 24. A 25. A 26. B 27. C

28. B 29. D 30. B 31. A 32. D 33. C 34. B 35. D 36. C

37. B 38. A 39. D 40. D 41. C 42. B 43. C 44. B 45. A

46. D 47. A 48. C 49. D 50. A 51. B 52. A 53. B 54. D

55. D

第三部分:

第一节:

Dear Casey,

You asked in your last letter about my spare

time activities. Well, I like much more than one,               56. much.

such as painting and model making, so my favorite           57. but/and

is dancing. I started when I was eight year old,                58. years

and it’s great fun! Dancing was not difficult. If                59  is

you want to do it good, you need to find a good               60. well

dancing teacher and taking lessons regularly.                    61. take

That’s ∧ I did and I also had to take exams every            62. what

six months. Now, I’ve stopped go to lessons.                   63. going

I sometimes take part in performances at our                    64. √

school, that I really enjoy very much.                              65. which

Regards,

Minmin

 

五. One Possible Version

Dear Mr. Smith,

I’m Li Hua from China. writing to ask about my stay with your family.

First, I’d like to express my thanks for your kindness of having me. To better prepare for my life in Britain, I’d like to know if I’ll have a room for myself and if there is a computer I can use. I plan to have lunch at school, and it would be great if I could join you for breakfast and supper. Finally, could you tell me how far your place is from the school? Is it within walking distance or do I need to take a bus?

I’m so excited about my visit to the UK. I look forward to seeing you soon.

                                                                                                                             Yours,

                                                                                                                              LiHua

 

我的英语学习复习资料 - 梁丽莎 - 梁丽莎同学的真实生活写照

 ---倒装考点-----

1. 考查never置于句首时的倒装

当否定副词never置于句首时,其后习惯上要用倒装语序(与一般疑问句形式相同)。

(1) Never in my wildest dreams ______ these people are living in such poor conditions. (安徽卷)

A. I could imagine                         B. could I imagine      

C. I couldn’t imagine                     D. couldn’t I imagine

(2) Never before _____ in greater need of modern public transport than it is today. (上海卷)

A. has this city been                      B. this city has been

C. was this city                            D. this city was

 

2. 考查little置于句首时的倒装

当否定副词little置于句首时,其后习惯上要用倒装语序(与一般疑问句形式相同)。

(1) Little ______ that we were watching his every move, so he seemed to be going his own way in this business. (安徽卷)

A. he realized                               B. he didn’t realize

C. didn’t he realize                        D. did he realize

(2) They have a good knowledge of English but little _____ they know about German (天津卷)

A. have               B. did               C. had                D. do

3. 考查seldom置于句首时的倒装

当否定副词seldom置于句首时,其后习惯上要用倒装语序(与一般疑问句形式相同)。

(1) Seldom ______ any apology when mistakes are made.

A. we receive                                B. do we receive

C. we received                              D. did we receive

(2) Seldom ______ an article that was so full of lies.

A. have I read                                 B. I have read

C. had I read                                  D. I had read

4. 考查hardly / scarcely置于句首时的倒装

当否定副词hardly, scarcely等置于句首时,其后习惯上要用倒装语序(与一般疑问句形式相同)。

如:(答案为A)(from www.nmet168.com)

Hardly ______ Edinburgh than they were ordered to return to London.

A. had they reached                        B. they had reached   

C. have the reached                        D. they have reached

5. 考查no sooner等置于句首时的倒装

当no sooner, no longer等结构置于句首时,其后习惯上要用倒装语序(与一般疑问句形式相同)。如:(答案分别为AC)

(1) —Did Linda see the traffic accident?

—No, no sooner _______ than it happened. (天津卷)

A. had she gone                              B. she had gone

C. has she gone                              D. she has gone

(2) No sooner ______ mowing the lawn than it started raining.

A. have I started                              B. I have started 

C. had I started                                D. I had started

6. 考查nowhere置于句首时的倒装

当否定副词nowhere置于句首时,其后习惯上要用倒装语序(与一般疑问句形式相同)。如:(答案为A)(from www.nmet168.com)

Maybe you have been to many countries, but nowhere else _____such a beautiful place. (2004辽宁卷)

A. can you find                                B. you could find

C. you can find                                D. could you find

7. 考查by no means等置于句首时的倒装

当表示否定意义的副词性短语by no means, on no accounts, in no case, at no time等置于句首时,其后习惯上要用倒装语序(与一般疑问句形式相同)。如:(答案为D)

I’ve tried very hard to improve my English. But by no means ______ with my progress. (重庆卷)

A. the teacher is not satisfied              B. is the teacher not satisfied

C. the teacher is satisfied                    D. is the teacher satisfied

8. 考查not only置于句首时的倒装

当not only…but also句式的not only部分置于句首时,其后习惯上要用倒装语序(与一般疑问句形式相同)。如:(答案为B)

_____ snacks and drinks but they also brought cards for entertainment when they had a picnic in the forest. (上海)

A. Not only they brought                     B. Not only did they bring

C. Not only brought they                     D. Not only they did bring

9. 考查not until置于句首时的倒装

当not…until句式转换成not until且置于句首时,其后的主句部分习惯上要用倒装语序(与一般疑问句形式相同)。如:(答案为B)(from www.nmet168.com)

Not until I began to work _____ how much time I had wasted.

A. didn't I realize                                B. did I realize   

C. I didn't realize                                D. I realized

10. 考查“only+状语”置于句首时的倒装

当“only+状语”置于句首时,其后习惯上要用倒装语序(与一般疑问句形式相同)。如:(答案为DA)

(1) Only then ______ how much damage had been caused. (陕西卷)

A. she realized                                    B. she had realized

C. had she realized                              D. did she realize

(2) _____ by keeping down costs will Power Data hold its advantage over other companies. (浙江卷)

A. Only                    B. Just                  C. Still                  D. Yet

11. 考查“so+形容词”置于句首时的倒装

当so…that句式的“so+形容词”部分置于句首时,其后习惯上要用倒装语序(与一般疑问句形式相同)。如:(答案为BB)

(1) ______ that Maric was able to set up new branches elsewhere. (陕西卷)

A. So successful her business was          B. So successful was her business

C. So her business was successful          D. So was her successful business

(2) So difficult ______ it to work out the problem that I decided to ask Tom for advice. (广东卷)

A. I did find          B. did I find            C. I have found      D. have I found

12. 考查类似“so do I”结构的倒装

So do I这类结构表示的是前面提出的某一肯定的情况,后者也同样适用,通常可译为“……也一样”“……也是如此”。如:(答案为CA)(from www.nmet168.com)

(1) — My room gets very cold at night.

— ______. (江苏卷)

A. So is mine           B. So mine is         C. So does mine      D. So mine does

(2) —It’s burning hot today, isn’t it?

—Yes. ______ yesterday. (福建卷)

A. So was it            B. So it was           C. So it is               D. So is it

13. 考查类似“nor / neither do I”结构的倒装

nor [neither] do I这类结构表示的是前面提出的某一否定的情况,后者也同样适用,通常可译为“……也一样”“……也是如此”。如:(答案为B)

If Joe’s wife won’t go to the party, ______. (全国II)

A. he will either                                     B. neither will he

       C. he neither will                                   D. either he will

 

 我的英语学习复习资料 - 梁丽莎 - 梁丽莎同学的真实生活写照

高考英语中最常考的八类状语从句

 

状语从句是高考英语的必考考点,综观近年来各省市状语从句的考题情况,我们发现以下八类状语从句特别值得关注:

一、in case引导的状语从句

根据语境的不同,in case既可表示“如果”“万一”,引导条件状语从句;也可表示“以防(万一)”,引导目的状语从句。下面两道真题均选in case:

1. Leave your key with a neighbor ______ you lock yourself out one day. (北京卷)

A. ever since            B. even if                  C. soon after             D. in case

2. My parents live in a small village. They always keep candles in the house ______ there is a power cut. (重庆卷)

A. if                         B. unless                  C. in case                  D. so that

【解析】两道题都选in case,均表示“以防万一”。

二、before引导的状语从句

尤其要注意“it+be+一段时间+before…”这一句型。如:

1. The field research will take Joan and Paul about five months; it will be a long time ______ we meet them again. (安徽卷)

A. after                     B. before                   C. since                     D. when

2. He was told that it would be at least three more months ______ he could recover and return to work. (江西卷)

A. when                     B. before                  C. since                     D. that

【解析】两道题均before。第1题涉及的句式为:It will be a long time before…,意思是“要过很久才会……”;第2题涉及的句式为:it was some time before…,意思是“在……之前过了一段时间”,通常可转译为“要过一段时间才会……”。

三、while引导的状语从句

尤其要注意while表示“尽管”“虽然”时的用法(此时它引导的不是时间状语从句,而是让步状语从句——此用法许多同学并不熟悉,值得特别注意!)。如:

______ I really don’t like art, I find his work impressive. (山东卷)

A. As                        B. Since                   C. If                          D. While

【解析】答案选D。while在此表示“尽管”“虽然”,又如:While the work was difficult, it was interesting. 尽管工作有难度,但很有趣。/ While I understand what you say, I can’t agree with you. 虽然我理解你的意思,但我还是不同意。

另外,while表示对比的用法也值得注意(此时它表示“而”)。如:

The cost of living in Glasgow is among the lowest in Britain, ______ the quality of life is probably one of the highest. (天津卷)

A. since                    B. when                   C. as                        D. while

四、when引导的状语从句

对于when的用法,同学们最熟悉的是表示“当……的时候”。如:

—Where’s that report?

—I brought it to you ______ you were in Mr. Black’s office yesterday. (北京卷)

A. if                         B. when                   C. because                D. before

【解析】答案选B。将四个选项逐一填入空格处,只有填when时,意思最通顺。句意为:当你昨天在布莱克先生办公室时我就带给你了。

但是when还有一个用法,就是表示“既然”。如:

Why do you want a new job ___D___ you’ve got such a good one already?

A. that                    B. where                     C. which                     D. when

还有一点也需注意,就是when表示“这时(突然)”的用法。如:

1. I had just stepped out of the bathroom and was busily drying myself with a towel ___B___ I heard the steps. (湖南卷)

A. while                  B. when                      C. since                        D. after

2. He was about halfway through his meal ___C___ a familiar voice came to his ears. (辽宁卷)

A. why                    B. where                    C. when                        D. while

五、unless引导的状语从句

unless的意思是“如果不……”“除非”,对于涉及unless的考题,一般只要能读懂句意,弄清语境,一般不会有问题。如:

1. Most birds find it safe to sleep in the trees, but ______ they have eggs or young chicks, they don’t use a nest. (湖南卷)

A. why                      B. how                       C. unless                     D. where

2. I won’t call you, ______ something unexpected happens. (全国I)

A. unless                    B. whether                  C. because                  D. while

【解析】两道题都选unless,均表示“除非”。

六、until引导的状语从句

until的意思是“直到……时”“在……之前”,对于涉及until的考题,一般只要能读懂句意,弄清语境,一般不会有问题。如:

It is difficult for us to learn a lesson in life ___A___ we’ve actually had that lesson. (天津卷)

A. until                         B. after                     C. since                      D. when

另外,还要注意not…until…这一句式(直到……才)。如:

“You can’t have this football back ___D___ you promise not to kick it at my cat again,” the old man said firmly. (广东卷)

A. because                    B. since                    C. when                        D. until

七、once引导的状语从句

once的意思是“一旦”,对于涉及once的考题,一般只要能读懂句意,弄清语境,一般不会有问题。如:

1. You will be successful in the interview ______ you have confidence. (福建卷)

A. before                      B. once                     C. until                         D. though

2. ______ environmental damage is done, it takes many years for the ecosystem (生态系统) to recover. (江苏卷)

A. Even if                     B. If only                    C. While                     D. Once

【解析】两道题都选once,均表示“一旦”。

八、where引导的状语从句

where可以用于引导地点状语从句,其意为“在……的地方”,此用法许多同学都不是熟悉,但高考经常考查,应引起特别注意。如:

1. If you are traveling ______ the customs are really foreign to your own, please do as the Romans do. (天津卷)

A. in which                B. what                      C. when                      D. where

2. —Mom, what did your doctor say?

—He advised me to live ______ the air is fresher. (四川卷)

A. in where                 B. in which                C. the place where      D. where

【解析】两道题都选where,均表示“在……的地方”。

 

 

我的英语学习复习资料 - 梁丽莎 - 梁丽莎同学的真实生活写照

2008年高考英语单项填空题·湖南卷

21. Our neighbours gave ______ a baby bird yesterday that hurt ______ when it fell from its nest. (2008 湖南卷)

A. us, it                    B. us, itself                   C. ourselves, itself            D. ourselves, it

22. —Have you heard ______ news? The price of ______ petrol is going up again. (2008 湖南卷)

A. the, the                 B. 不填, the                 C. the, 不填                     D. 不填不填

23. I thought you’d be late for the concert, ______ we ended up getting there ahead of time. (2008 湖南卷)

A. but                       B. or                           C. so                                D. for

24. ______ the website of the Fire Department in your city, and you will learn a lot about firefighting. (2008 湖南卷)

A. Having searched    B. To search                 C. Searching                    D. Search

25. Last night Mr. Crook didn’t come back at the usual time. ______, he met some friends and stayed out until midnight. (2008 湖南卷)

A. Meanwhile            B. However                   C. Instead                       D. Yet

26. The trees ______ in the storm have been moved off the road. (2008 湖南卷)

A. being blown down B. blown down              C. blowing down             D. to blow down

27. —When did you last hear ______ Jay?

—He phoned me this morning, and we agreed ______ a time and place to meet. (2008 湖南卷)

A. of, to                    B. about, with               C. from, with                  D. from, on

28. You don’t have to know the name of the author to find a book. You ______ find the book by the title. (2008 湖南卷)

A. must                     B. need                        C. can                             D. would

29. When asked ______ they needed most, the kids said they wanted to feel important and loved. (2008 湖南卷)

A. what                     B. why                        C. whom                         D. which

30. ______ the project as planned, we’ll have to work two more hours a day. (2008 湖南卷)

A. Completing            B. Complete                  C. Completed                  D. To complete

31. The growing speed of a plant is influenced by a number of factors, ______ are beyond our control. (2008 湖南卷)

A. most of them         B. most of which           C. most of what              D. most of that

32. I called Hnnah many times yesterday evening, but I couldn’t get through. Her brother ______ on the phone all the time! (2008 湖南卷)

A. was talking            B. has been talking         C. has talked                    D. talked

34. Susan wanted to be independent of her parents. She tried ______ alone, but she didn’t like it and moved back home. (2008 湖南卷)

A. living                     B. to live                       C. to be living                  D. having lived

33. ______ the Internet is of great help, I don’t think it’s a good idea to spend too much time on it. (2008 湖南卷)

A. If                          B. While                        C. Because                      D. As

35. —Do you have any problems if you ______ this job?

—Well, I’m thinking about the salary…. (2008 湖南卷)

A. offer                        B. will offer                 C. are offered                  D. will be offered

【答案与解析】

21. B。因为第一空前没有出现指“我们”的人称代词或名词,所以第一空只能填宾格代词,不能填反身代词;按英语语法,当主语和宾语指同一个人或事物时,宾语必须要用反身代词,不能用宾格代词。

22. C。第一空填定冠词,表特指;第二空不填冠词,因为此处的 petrol 为泛指的不可数名词。

23. A。比较空格前后两句的意思:前面说“我原以为你听音乐会会迟到的”,后面说“结果我们提前赶到了”。很显然空格处应填一个表转折的连词。

24. D。做本题的关键词是 and。由 and 可知这是一个并列句,and 的后面是句子,其前面也应是句子。由于句首无主语,可推断它是祈使句,所以选动词原形,即答案为 D。

25. C。instead 的意思是“取代”“代替”。请看类似用法:She didn’t go to Greece after all. Instead, she went to America. 她终究没有去希腊,她去了美国。Amy didn’t look round, Instead, she was looking straight ahead of her. 艾米没有环顾四周,而是一直往前看。

26. B。由于 trees 与 blow down 之间为被动关系,故要用过去分词。blown down in the storm 在此用作定语,修饰 the trees,相当于定语从句 which were blown down in the storm。

27. D。hear from 作为固定短语的意思是“收到……的来信”,作为自由短语的意思是“从……得到消息”,此题中的 hear from 为后者的用法,又如:If I hear from Tim I may be leaving tonight. 如果我从蒂姆那儿得到消息,我可能今晚就离去。agree on 主要指双方通过协商而取得一致意见或达成协议,如:Can we agree on a price (a date)? 我们能不能商定一个价格(日期)?

28. C。比较四个选项的意思,并分别代入句中,只有 C 最符合语境。

29. A。what 在此引导宾语从句(用作动词ask的宾语),同时 what 在宾语从句用作宾语(用作动词 need 的宾语)。句意为:当问到孩子们最需要什么的时候,他们说他们想要得到看重或被爱。

30. D。to complete the project as planned 在此用作目的状语,句意为:为了按计划完成工程,我们一天必须多干两个小时。

31. B。由于两个句子之间没有并列连词 and,故可排除 A 和 D;又因为what不能用于引导定语从句,所以 most of what 也可排除。此处的 most of which 相当于 and most of them,所以若在选项A的前加上 and,则也是对的。

32. A。I called… 和 I couldn’t get through… 用的都是一般过去时,而 talk on the phone 这一动作正是发生在 I couldn’t get through… 期间,故要用过去进行时。

33. B。while 在此表示让步,意为“尽管,虽然”,又如:While a few became richer, many did not.  虽然一些人变得更富有了,但多数人并非如此。While I admit that there are problems, I don’t agree that they cannot be solved. 尽管我承认有问题存在,但我不同意说这些问题不能解决(from www.nmet168.com)

34. A。try doing sth 与 try to do sth 的区别是:前者表示做某事试试看(有何效果),后者表示设法做某事。如:Let’s try knocking at the back door. 咱们敲敲后门试试。Try phoning his home number. 给他家里打个电话试试。Try to come early. 请设法早点来。He tried to persuade her to come. 他设法要说服他来。

35. C。由于 if 引导的是条件状语从句,所以要用一般现在时表示将来意义,而不能直接使用将来时态,故可排除 B 和 D;再根据 offer sb sth (为某人提供某物)这一句式可知,sb 与 offer 之间为被动关系,故要用被动语态。

 

  评论这张
 
阅读(2022)| 评论(3)

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2018